Zuurdesem

Systeem waarbij men zuurdesem kan gebruiken zoals men droge gist gebruikt

Het duurt ongeveer een week om zuurdesem te maken. Als men een stukje van de desem overhoudt en in de frigo bewaart dan kan men dit als basis gebruiken om zuurdesem te maken. Het duurt dan nog 2 à 3 dagen tot men weer een zuurdesem klaar heeft voor gebruik. Bewaart men het stukje desem in de diepvries dan moet dit eerst nog 24 uren ontdooien in de frigo.

Als men de desem in de frigo bewaart, moet men toch wekelijk bakken en ondertussen moet de desem ook gevoed worden. Dat is allemaal gemakkelijker gezegd dan gedaan vooral als men een onregelmatig leven heeft en men andere dingen aan het hoofd heeft dan denken aan de zuurdesem die in de frigo staat.

Het nadeel van het gebruik van zuurdesem is dat men niet gelijk wanneer een brood kan bakken. Is het vandaag woensdag en men wilt een zuurdesembroodje  dan kan men dat ten vroegste de zaterdag eten.

Ik heb een systeem bedacht zodat men zuurdesembrood kan bakken gelijk wanneer men dat in zijn hoofd krijgt.

Ik maak steeds 1 kg desem  (van 500 g roggemeel) voor 4 broden van elk 750 g à 800 g. De 4 broden kunnen net naast elkaar liggen op de bakplaat van mijn oven.

Bij het gebruik van de desem ga ik de 2 glazen potten waarin ik de desem maak met een lepel uitschrapen. Ik laat dan de resten desem die nog aan de wanden van de potten hangen, opdrogen. Ik stel die potten in de zon of nabij een warmtebron zodat die resten niet beschimmelen maar zeer goed opdrogen. Dan kunnen de potten gesloten worden en gewoon weggezet worden in een kast.

Wanneer ik zuurdesembrood wil bakken, verdeel ik 500 cc water over de potten om de opgedroogde restjes week te maken. Een paar uren later meng ik een deel van 500 g roggemeel met een deel van het water. Zeer snel begint het mengsel te gisten en dan wordt de rest van de bloem en het water toegevoegd. De volgende dag kan ik de broodjes zetten. Maar omdat het geen gistbrood is maar zuurdesembrood moeten de broden nog minimum 4 à 6 uren rusten vooraleer  te bakken al naar gelang de omgevingstemperatuur.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s