Confituur

Confituur met stevia:

Ik koop een pak stevia (van Pure Vita ) van 80g en verdeel dat in 6 porties. Ik bewaar ze in 6 kleine afgesloten glazen potjes (van yoghourt). Eén portie is dan 13,33…g.

Ingrediënten:

 • 1 kg vruchten (of 1.5 kg voor vruchten waar van nature veel pectine in zit zoals rode bessen).
 • één portie stevia,  100 g appelsiroop (gemaakt van 100% appels) en  rietsuiker naar wens afhankelijk van hoe zoet je de confituur wilt.
 • 1 pakje Jammakers van Marmello (Bioplanet) om extra pectine toe te voegen. Jammakers bevat geen bewaarmiddelen en is geschikt om confituur te maken zonder suiker.
 • Ik werk met 2 grote kookpotten, zo kan ik de ene reeks na de andere maken zonder onderbreking.
 • Ik gebruik ook een inox trechter met brede hals (verkrijgbaar in kookwinkels) om de confituur in de potten te gieten zonder hulp van andere personen. Anders is het wachten van confituur maken tot je iemand hebt gevonden om te helpen.
 • Glazen potjes uitwassen in water waar sodakristallen zijn aan toegevoegd en spoelen met heet water.
 • Heel hygiënisch werken

Werkwijze:

De algemene werkwijze staat aangegeven bij Jammakers.

Doe 1 kg vruchten in een grote pot en meng de stevia onder de vruchten. Meng de siroop met het pakje Marmello.  Als het vruchten goed beginnen te koken, voeg dan het siroopmengsel langzaam toe.  Dan nog 1 minuut zeer goed laten doorkoken.

Opmerkingen:

 • Ik heb de smaak van stevia niet zo graag maar ik wil wel zo weinig mogelijk suiker of siroop gebruiken. Voor mij moet de confituur toch ook zoet smaken anders is het geen confituur.   
 • Bij mijn confituur overheerst de smaak van het fruit. Dit in tegenstelling met de confituur uit de handel waar het fruit meestal plat gekookt is en waar de smaak van suiker overheerst.
  Het gebruik van zowel siroop als kristalsuiker moet zoveel mogelijk beperkt blijven voor de gezondheid van alles en nog wat. Dus de boodschap is: probeer minder zoet te eten. Het is trouwens een gewoonte. Dus als je graag confituur lust, maak ze zelf. maken. 
 • Als ik confituur maak, kan ik geen oefeningen van wiskunde maken. Heeft confituur maken misschien iets met wiskunde te maken?
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s