Vrije ruimte

Onderwerpen voor de vrije ruimte in de derde graad:

Project ‘Wiskunde en Architectuur’ is geschikt voor alle leerlingen van de derde graad (niet enkel voor leerlingen met 6u per week). De leerlingen zoeken zelfstandig wiskundige vormen in de architectuur aan de hand van opdrachten. Daarbij raadplegen ze boeken en bronnen op het internet.

Dit is een zelfgemaakte luster met karton en stof, een halfregelmatig veelvlak. De vijfhoeken zijn gemaakt met de stof van de gordijnen, de zeshoeken met doorschijnend papier. De luster heeft in totaal 5 € gekost. Even mooi als een dure luster of een luster van Ikea?

Dit veelvlak heeft 12 vijfhoeken en 20 zeshoeken.  In de cursus ruimtemeetkunde 6eucl-mtk-6u staat in het hoofdstuk van de veelvlakken hoe de leerlingen bepaalde regelmatige en halfregelmatige veelvlakken kunnen maken. Goed voor de vrije ruimte.

DSCN0646

Onder de luster staat een zelfgemaakte ronde tafel met een diameter van 3 meter en 14 zelfgemaakte onderleggers . Het ontwerp werd berekend en getekend met DERIVE want de 14 onderleggers moesten netjes bij elkaar aansluiten, met dezelfde kromming als van de tafel. Dit kan je ook door leerlingen laten berekenen en tekenen. Welke wiskunde werd daarvoor gebruikt: de formule van de Moivre voor het tekenen van een regelmatige 14-hoek, oppervlakteberekening. ook moest berekend worden hoeveel stof moest gekocht worden voor de onderleggers.

In het midden een ronddraaiend paneel om iedereen aan tafel gemakkelijk te bedienen van alles wat op een tafel moet kunnen doorgegeven worden tijdens een maaltijd met 14 personen. Het paneel draai op knikkers.

 DSCN0648 DSCN0649DSCN0611DSCN0613 DSCN0647

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s